Πώς παρασκευάζονται τα τυριά χωρίς λιπαρά;
Ορισμένοι άνθρωποι είτε θέλουν να ακολουθήσουν μια διατροφή με χαμηλά λιπαρά , είτε είναι αναγκαίο για την υγεία τους. Πλέον στην αγορά υπάρχει πληθώρα προϊόντων με χαμηλά λιπαρα, ένα από αυτά είναι τα τυριά με χαμηλά λιπαρά.
Πώς παρασκευάζεται το τυρί;
Το τυρί είναι συνδυασμός γάλακτος (συνήθως αγελαδινού) με μια καλλιέργεια βακτηρίων που αφομοιώνουν τη λακτόζη, και παράγουν γαλακτικό οξύ. Έπειτα, προστίθεται η λεγόμενη ¨ πυτιά¨ η οποία είναι ένζυμο και κάνει το γάλα να πήξει. Μ αυτή τη διαδικασία παράγονται στέρεα κομμάτια που ονομάζονται ¨τυρόπηγμα¨ και το υγρό που μένει λέγεται ορός γάλακτος και είναι πλόυσιος σε πρωτεϊνες. Στη συνέχεια ο ορός γάλακτος αποστραγγίζεται. Το τυρόπηγμα σπάζεται ή κόβεται. Το πηγμένο γάλα «κόβεται» με ειδικά εργαλεία, που λέγονται τυροκόπτες μένει για αρκετές εβδομάδες, έως και 12 μήνες ή και περισσότερο. Προστίθενται αλάτι και άλλες αρωματικές ουσίες κι έτσι δημιουργείται το τυρί. Την περίοδο ωρίμανσης ελέγχεται η περιεκτικότητα του τυριού σε λιπαρά. Κάθε τυρί έχει διαφορετική περιεκτικότητα σε λιπαρά. Τα τυριά με μεγάλα ποσοστά λιπαρών είναι πιο κρεμώδη, όπως το μασκαρπόνε,και τα τυριά με χαμηλά λιπαρά είναι πιο σκληρά, όπως η παρμεζάνα.
Πώς παρασκευάζεται το τυρί με καθόλου ή με λίγα λιπαρά;
Το τυρί χωρίς λιπαρά είναι τυρί που παρασκευάζεται με γάλα χωρίς λιπαρά. Το γάλα είναι γαλάκτωμα λίπους, πρωτεΐνης και νερού. Όταν το γάλα βγαίνει από την αγελάδα, τα παχιά σφαιρίδια είναι μεγάλα και επειδή είναι ελαφρύτερα από το νερό, διαχωρίζονται και επιπλέουν στην κορυφή με τη μορφή κρέμας. Το γάλα ομογεννοποιείται για να είναι ομοιόμορφο αν θέλουμε όμως γάλα με χαμηλά λιπαρά χρησιμοποιούμε τη μέθοδο της φυγόκεντρου. Με τη φυγόκεντρο περιστρέφεται το γάλα σε πολύ υψηλή ταχύτητα και διαχωρίζεται το αποβουτυρωμένο γάλα ( ή γάλα χωρίς λιπαρά) από το λίπος. Στη συνέχεια το λίπος μπορεί να προστεθεί σε ειδικές αναλογίες μέσα στο αποβουτυρωμένο γάλα κι έτσι προκύπτουν τα γαλακτοκομικά με 3,5 % λιπαρά, 2% , 1% και 0%. Για να φτιαχτεί λοιπόν τυρί χωρίς λιπαρά, πρέπει να αφαιρεθεί το λίπος από το γάλα και να χρησιμοποιηθεί το αποβουτυρωμένο ή να αγοράσουμε γάλα με χαμηλά λιπαρά.
Διατροφική Αξία
Στα 100 γραμμάρια τυριού χωρίς λιπαρά περιέχονται:
- 156 θερμίδες
- 34 γρ. πρωτεΐνης
- 7 γρ. υδατανθράκων
- 894 mg ασβεστίου
- 990 mg νατρίου
- 0 λιπαρά
Χρήση των τυριών χωρίς λιπαρά
Ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα με το τυρί χωρίς λιπαρά είναι ότι δεν λιώνει. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε καλύτερα σε φαγητά αν πρώτα το τρίψετε, αλλά και πάλι δεν θα λιώσει όπως τα τυριά με όλα τους τα λιπαρά. Λόγω διατροφής χαμηλών λιπαρών μπορείτε να αντικαταστήσετε οποιοδήποτε τυρί με τυρί χωρίς λιπαρά. Μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας τυρί με χαμηλά λιπαρά κάνοντας το τυρί απο κεφίρ που εχει μόνο 1,5% λιπαρά , σουφλέ πατάτας Γεμιστές τορτίγιες ή ότι άλλο θέλετε.