fbpx

Τι είναι το οξινισμένο νερό;

Πού χρησιμεύει το οξινισμένο νερό; Πώς το φτιάχνουμε;

Το οξινισμένο νερό είναι το νερό στο οποίο έχει προστεθεί ένα οξύ, συνήθως χυμός λεμονιού, χυμός λάιμ ή ξύδι. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν κιτρικό οξύ και ασκορβικό οξύ. Το νερό χρησιμοποιείται για να μην μαυρίσει η κομμένη φλούδα των φρούτων και των λαχανικών όταν εκτίθενται στον αέρα. Οι συνταγές απαιτούν συχνά να ρίχνετε μήλα, αβοκάντο ή αγκινάρες σε οξινισμένο νερό, επειδή όλα αυτά είναι πράγματα που αρχίζουν να μαυρίζουν πολύ γρήγορα όταν εκτίθενται στον αέρα. Το νερό αποτρέπει την οξείδωση των κομμένων μερίδων του φαγητού σας, πράγμα που σημαίνει ότι εμποδίζει τις φέτες να μαυρίσουν παρέχοντας ένα φράγμα μεταξύ της σάρκας του φρούτου (ή του λαχανικού) και του αέρα.

Τα φρούτα ή τα λαχανικά μπορούν απλά να μπουν στο οξινισμένο νερό, εάν δεν χρειάζεται να μαυρίσουν για λίγο. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μεταχειριστείτε τα φρούτα που μπαίνουν σε μια φρουτοσαλάτα καθώς τα ψιλοκόβετε, για παράδειγμα. Τα φρούτα ή τα λαχανικά μπορούν επίσης να διατηρηθούν στο νερό για παρατεταμένη χρονική περίοδο, για τουλάχιστον 2 ώρες περίπου, εάν πρέπει να βεβαιωθείτε ότι διατηρούν το χρώμα ακόμη περισσότερο. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κρατάτε τα λαχανικά που κόβετε, ώστε να μπορείτε να τα προετοιμάσετε εκ των προτέρων και να μαγειρέψετε μαζί τους αργότερα.

Μου αρέσει να χρησιμοποιώ οξινισμένο νερό γιατί χρειάζεται μόνο μια μικρή ποσότητα οξέος για να αποτρέψει το μαύρισμα και είναι εξαιρετικό για φρέσκα φρούτα. Πολλοί άνθρωποι απλώς ρίχνουν τα κομμένα μήλα τους, για παράδειγμα, σε χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσουν. Αυτή η προσέγγιση λειτουργεί, αλλά ο χυμός λεμονιού έχει μια έντονη γεύση ξινής και μπορεί πραγματικά να κατακλύσει τη γεύση του μήλου, του αβοκάντο ή οποιουδήποτε άλλου φρούτου με το οποίο τον χρησιμοποιείτε. Το οξύ στο νερό είναι πολύ, πολύ πιο λεπτό και προσθέτει μόνο έναν υπαινιγμό φωτεινότητας όχι μια έντονη ξινή γεύση  στα φρέσκα φρούτα. 

Όξινο νερό
1 κουταλάκι χυμό λεμόνι ή λάιμ
ή 1/2 κουταλάκι του γλυκού λευκό ξύδι
1 φλιτζάνι νερό

Συνδυάστε τα συστατικά σε ένα μεσαίο μπολ και χρησιμοποιήστε τα για να επικαλύψετε φρεσκοκομμένα φρούτα ή λαχανικά που διαφορετικά μπορεί να μαύρισουν όταν εκτεθούν στον αέρα. Η συνταγή μπορεί να διπλασιαστεί ή με άλλο τρόπο να αυξηθεί εάν χρειάζεται περισσότερο νερό.

Share :

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

Περισσότερες Συνταγές

Scroll to Top