Τι ειναι το τυρί ρικότα; Πόυ το χρησιμοποιούμε;
Το τυρί Ricotta είναι ένα φρέσκο τυρί με κρεμώδη τυρόπηγμα με λεπτή υφή που χρησιμοποιείται πολύ συχνά σε πολλούς τύπους συνταγών, από αλμυρά πιάτα ζυμαρικών μέχρι cheesecakes. Το όνομα “ricotta” μεταφράζεται σε “ξαναμαγειρεμένο”. Το τυρί πήρε το όνομά του επειδή παρασκευάζεται με τα υπολείμματα ορού γάλακτος από άλλες διεργασίες τυροκόμησης, τα οποία ξαναμαγειρεύονται με ένα οξύ μέχρι να ενωθούν οι πρωτεΐνες που έχουν απομείνει στον ορό γάλακτος και να σχηματιστεί τυρόπηγμα. Μοιάζει περισσότερο με το τυρί cottage, το οποίο έχει μεγαλύτερα τυρόπηγμα, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με παρόμοιους τρόπους με τη ρικότα.
Το τυρί Ricotta είναι πολύ ελαφρώς γλυκό και έχει μια ευχάριστη, φρέσκια γεύση κρέμας. Μπορεί να παραχθεί με αγελαδινό, πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα, αλλά πιο συχνά παρασκευάζεται με αγελαδινό γάλα και διατίθεται με διάφορες περιεκτικότητες σε λιπαρά. Μια ρικότα με πλήρη λιπαρά περιέχει περίπου 11-13% και τείνει να είναι σημαντικά πιο κρεμώδης από τις εκδόσεις χωρίς λιπαρά, οι οποίες μπορεί να γίνουν κοκκώδεις στην υφή. Η ελαφρώς ήπια γεύση του είναι αυτό που το κάνει ένα τόσο ευέλικτο συστατικό, επειδή προσθέτει πλούτο σε ένα πιάτο ενώ προσθέτει έναν κενό καμβά στον οποίο μπορούν να υπάρξουν και άλλες γεύσεις.