fbpx

Το καλύτερο κρασί, είναι το ελληνικό!

Η Ελλάδα ως μία από τις αρχαιότερες αμπελουργικές περιοχές, δημιουργεί καλύτερα μπουκάλια από ποτέ

Ως μια από τις παλαιότερες οινοπαραγωγικές περιοχές στον κόσμο, η Ελλάδα έχει μια εντυπωσιακή και αρχαία ιστορία με την οινοποίηση . Σήμερα, η Ελλάδα προσφέρει μια εκπληκτική σειρά από ενδιαφέροντα κρασιά που παράγονται από πολλές μοναδικές γηγενείς ποικιλίες σταφυλιών από έναν ολοένα αυξανόμενο αριθμό αμπελιών. Αυτά τα κρασιά παίρνουν επιτέλους τη θέση τους στη διεθνή σκηνή και είναι όλο και περισσότερο διαθέσιμα στους οινοπνευματώδεις οργανισμούς.

Ασύρτικο

Αυτή η λευκή ποικιλία σταφυλιών καλλιεργείται ευρέως σε όλη την Ελλάδα, αν και το παραδοσιακό σπίτι της είναι το νησί της Σαντορίνης. Το Ασύρτικο έχει παρόμοια γεύση με το Sauvignon Blanc, με αρώματα όξινα και να μοιάζουν σχεδόν  με θαλασσινό αλάτι, που οδηγείται από τραγανές νότες φλούδας λεμονιού και αρώματα από φρέσκα πράσινα βότανα. Τα κρασιά του Ασύρτικου με την ονομασία «nith-terry» σημαίνουν ότι το κρασί είναι παλαιωμένο σε βελανιδιά , εκφράζοντας περισσότερες ιδιότητες τύπου Chardonnay, όπως στοιχεία κρέμας λεμονιού, φρέσκο ​​ανανά, creme brûlée και μερικά μπαχαρικά ψησίματος.

Μοσχοφίλερο

 Το σταφύλι είναι ροζ,  λουλουδάτο, φρουτώδες και πικάντικο και χρησιμοποιείται συχνά για την παραγωγή ενός αρωματικού ξηρού επιτραπέζιου λευκού κρασιού. Αν και πολλά άλλα είδη κρασιού παράγονται επίσης από το σταφύλι για να συμπεριλάβουν αφρώδη κρασιά και εμφιαλωτές επιδορπίων που θυμίζουν κρασιά Moscato. Όταν παλαιώνονται , αυτά τα κρασιά η γεύση τους μοιάζει με αμύγδαλου και αποξηραμένα βερίκοκα.

Ξινόμαυρο

Αυτό το ζωντανό κόκκινο σταφύλι καλλιεργείται σε όλη την Ελλάδα και παράγει μερικά από τα πιο συνεπή παραδείγματα ποιοτικού ξηρού κόκκινου κρασιού στην περιοχή. Η περιοχή της Νάουσας στη Μακεδονία,  είναι γνωστό ότι παράγει τα πιο καλά ποιοτικώς σταφύλια. Το κρασί  αυτό έχει φρουτώδη γεύση με έντονο κόκκινο χρώμα.

Αγιωργίτικο

Η ποικιλία που καλλιεργείται περισσότερο σε όλη την χώρα , ώστε να δίνει κόκκινα, αλλά και ροζέ κρασιά.Η περιοχή Νεμέας στην Πελοπόννησο  φιλοξενεί το σταφύλι και παρουσιάζει τις πιο εκφραστικές εκδόσεις του κρασιού. Έχει γεύση φρούτων, στοιχεία βατόμουρου, αποξηραμένου δαμάσκηνου, και  νότες μπαχαρικών ψησίματος. Πολύπλοκα και κομψά, αυτά τα κρασιά έχουν μεγάλη δυνατότητα γήρανσης και το φωτεινό προφίλ φρούτων κάνουν αυτό το κρασί μια εξαιρετική επιλογή για τους πότες Cabernet Sauvignon ή Merlot .

Ρετσίνα

Όχι μια ποικιλία σταφυλιών αλλά ένα στιλ, η Ρετσίνα είναι ένα απίστευτα μοναδικό λευκό κρασί που παράγεται στην Ελλάδα για πάνω από 2.000 χρόνια. Θεωρείται αρωματισμένο κρασί, το άσπρο κρασί πρέπει να οινοποιείται σε συνδυασμό με φρέσκο ​​χυμό από το πεύκο για να δημιουργήσει ένα ξεχωριστό και τολμηρό προφίλ γεύσης που θυμίζει ξύσμα λεμονιού, αποξηραμένο μήλο και ροδοπέταλα μαζί με μια ξεχωριστή νότα λουλουδιών. Το βασικό λευκό κρασί μπορεί να είναι κατασκευασμένο από οποιονδήποτε αριθμό λευκών σταφυλιών. Αυτό το ξηρό λευκό κρασί με βάση τα μπαχαρικά είναι μια εξαιρετική επιλογή για περιπετειώδεις πότες που συνήθως κλίνουν προς φυσικά κρασιά , ροζέ κρασιά ή παραδοσιακά Sauvignon Blanc ή ξηρότερα.

Βινσάντο

Αν και συχνά συγχέεται με τον Ιταλό απόγονο του, Vin Santo, το Vinsanto παράγεται στην Ελλάδα εδώ και χιλιετίες. Χαρακτηρισμένο ως επιδόρπιο κρασί , αυτό το σκούρο χρυσό κρασί είναι λιτό και κάπως γλυκό, παρουσιάζοντας ένα μπουκέτο από φλούδες εσπεριδοειδών, χρυσές σταφίδες, αποξηραμένα βερίκοκα και μια οξύτητα. Τα σταφύλια ποικιλίας Ασύρτικο  όψιμης συγκομιδής πρέπει να αποτελούν τουλάχιστον το 50% του βασικού μείγματος και πριν ξεκινήσει η οινοποίηση, τα σταφύλια αφήνονται να στεγνώσουν σε έντονο ήλιο για δύο εβδομάδες προκειμένου να συμπυκνωθούν οι γεύσεις. Τα κρασιά στη συνέχεια ξεκουράζονται σε δρυς για δύο χρόνια για να παράγουν ένα μοναδικό, ξηρό, πλούσιο και πολύπλοκο κρασί.

 

Share :

Περισσότερες Συνταγές

Scroll to Top